Een beplantingsplan maken?
Tips van onze beplantingsadviseur
Tips van onze beplantingsadviseur
Maak kennis met Lonneke Overdevest, beplantingsadviseur bij Hendriksen Hoveniers. Met haar achtergrond in tuinontwerp en een afgeronde opleiding beplantingsspecialist, weet ze alles over de kunst van het groenen. Via dit interview deelt ze enkele tips over het nut van een beplantingsplan en wat je daarbij moet overwegen.
Waarom is een beplantingsplan nuttig?
Lonneke legt uit: “Een goed beplantingplan met de juiste beplanting geeft je tuinontwerp een extra dimensie. We zorgen ervoor dat de juiste planten op de juiste plek komen te staan, rekening houdend met factoren zoals bodemtype, licht en wind. Om het hele jaar door van je tuin te genieten, combineren we verschillende seizoens-bloeitijden in combinatie met bladkleuren in de beplanting. Door een goede basis bestaande voornamelijk uit wintergroene en niet-wintergroene heesters blijft zo het geraamte van je tuin ook in de winter overeind. Ik houd ook rekening met de expansiedrift van planten. De ene plant is binnen 3 jaar volwassen en de ander doet er misschien wel 7 jaar over. Door planten te kiezen met dezelfde groeikracht, voorkom je dat de ene plant de andere zal overgroeien.”
Hoe houd je rekening met klantwensen?
“Bij het opstellen van een beplantingsplan zijn de wensen van de klant mijn leidraad,” vertelt Lonneke. “We beginnen met een adviesgesprek in de tuin. Ik hoor graag welke sfeer je wilt creëren: een ‘fluffy’ look met pluimen, een prairietuin met siergrassen en wilde bloemen, of misschien een woestijntuin met vetplanten en Desert flowers zoals Echinops en Perovskia? Uiteindelijk moet de beplanting altijd ondersteunend zijn aan het tuinontwerp.”
Wat te doen met bestaande beplanting?
“Tijdens ons gesprek analyseren we de bestaande beplanting. Afhankelijk van de wensen van de klant kunnen we deze hergebruiken in het nieuwe plan. Soms staan er planten die al jaren niet goed gedijen. Door ze op een betere plek te zetten en te voorzien van de nodige voedingsstoffen, zie je ze ineens weer opleven. Dat is altijd een mooi moment. Uiteindelijk zit er altijd een risico aan het verplaatsen van beplanting, daarom is het altijd noodzakelijk om de planten te voorzien van extra zorg en water.”
Hoe speelt klimaatverandering en biodiversiteit een rol?
“Door klimaatverandering is het maken van een goed beplantingsplan nog belangrijker geworden. Veel planten die voorheen goed gedijden, kunnen nu last hebben van droogte of juist teveel water. We zijn steeds bezig om de plantenkeuzes en groeiomstandigheden aan te passen aan de klimaatverandering. Bovendien doet een weldoordachte keuze in plantensoorten ertoe en is sturend voor een gezondere en sterkere biodiversiteit. Ook het creëren van een gezonde bodem helpt voor een hogere biodiversiteit van planten en insecten boven de grond. Onze hoveniers werken volgens de principes van de Levende Tuin en gebruiken alleen organische meststoffen. Daarbij is het verhogen van de biodiversiteit op plekken waar deze laag is een leuke uitdaging. Het opvangen van regenwater en hergebruiken op droge plekken is een must. Het vergroenen van gebouwen leidt ook tot een verhoging van de biodiversiteit. Zo proberen we zo veel mogelijk goede stappen te maken voor een duurzame toekomst.”
Meer weten?
Wil je deskundig advies over de beplanting in jouw tuin? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor tuinaanleg of tuinonderhoud? Wij helpen je graag. Bel ons op 035 -577 17 57 of stel je vraag via onze website.