Bijen en hommels hebben een belangrijke functie in de natuur, ze bestuiven bloemen en gewassen. Ze zijn dan ook onmisbaar voor de fruitteelt en het verbouwen van andere gewassen. Maar de bijen hebben het zwaar en hun voorbestaan wordt bedreigd. Met deze tips maak je een bijvriendelijke tuin.
1. Bloemen
Zorg voor voldoende bloemen in de tuin. Kies voor bloemen die bloeien in verschillende maanden, zodat er vanaf het vroege voorjaar en tot laat in de herfst voldoende voeding voor bijen aanwezig is. Denk hierbij aan soorten als: sneeuwklokje, lavendel, margriet, grasklokje en zomerheide.
2. Gifvrij
Let bij het kopen van zaden en bollen op het milieukeurmerk, zo weet je zeker dat ze niet behandeld zijn met neonicotinoïden. Controleer ook spuitbussen, korrels, mierenlokdozen en vliegenvangers op deze gifstoffen. Gebruik bij voorkeur helemaal geen bestrijdingsmiddelen tegen plagen maar kies voor een natuurlijke oplossing.
3. Nestgelegenheid
Elke bijensoort heeft zijn eigen wensen om te nestelen. Wilde bijen en hommels maken graag nesten in de grond of in rommelhoekjes met vergaande stronkjes hout en holle takjes. Je kan ook een bijenhotel kopen of zelf maken, zo geef je de bijen een goed plekje om te nestelen.
Tel je mee?
Om bij te dragen aan de bescherming van de wilde bij kan je in actie komen; in het weekend van 23 en 24 april is de Nationale Bijentelling. De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat de instanties de bij beter kunnen helpen.