Bij het vallen van de herfstbladeren zou je er misschien niet direct aan denken, maar het najaar is een ideaal moment om te planten. Met de warmte van de zomer nog in de bodem en het vochtigere weer in de herfst kunnen wortels zich goed ontwikkelen. Bovendien heeft het vergeten plantseizoen nog meer duurzame voordelen.
Planten in het najaar
Vaste planten en heesters kunnen goed in het najaar geplant worden. Vanaf oktober gaan ze in ‘slaapstand’ en bereiden ze zich voor op de winter. Ze steken dan weinig energie in het maken van nieuwe scheuten maar zullen zich wel wortelen in de warme bodem.
Als het voorjaar dan weer aanbreekt hebben de planten zich al goed ontwikkeld en zijn ze beter bestand tegen droogte. Er is dan minder kans op uitval, waardoor planten uiteindelijk minder snel vervangen hoeven te worden.
Minder water geven
Een belangrijk verschil bij het plantseizoen in de lente of het najaar is het waterverbruik. Tijdens droge periode hebben jonge planten het zwaar en moet er veel water gegeven worden. In het najaar valt er meer regen en is de luchtvochtigheid hoger, er zal dus een stuk minder water gebruikt hoeven te worden.
Doe mee
Gedurende de hele maand oktober schenkt NL Vergroent aandacht aan het najaar als ‘Het vergeten plantseizoen’. Met deze campagne willen ze stimuleren om de Nederlandse tuinen klimaatadaptief en biodivers in te richten.