In oktober en november zijn onze hoveniers hard aan het werk om alle tuinen winterklaar te maken. Wanneer ze precies komen, hangt ieder jaar af van de temperatuur: als het koud begint te worden maar nog wel voor de eerste vorst. Om een idee te geven wat er zoal komt kijken bij het winterklaar maken van de tuin, hebben we een overzicht gemaakt.
Bomen snoeien
De meeste bomen kunnen in de herfst en winter worden gesnoeid. Zware takken worden gesnoeid en dode takken verwijderd om te voorkomen dat bij een stevige storm er schade aan uw huis ontstaat door vallende takken. We letten er goed op dat dit in een periode zonder vorst gebeurt, want snoeien bij vorst zorgt voor beschadiging bij bomen. De ABC bomen (esdoorn, berk en haagbeuk) zijn een uitzondering en mogen alleen gesnoeid worden als ze blad dragen, dus niet in de wintermaanden. Zo gaan ze na het snoeien niet bloeden en is de kans op rot in de snoeiwonden aanzienlijk lager. Het snoeien van bomen luistert nauw en verschilt erg per boom, we zorgen er daarom voor dat onze hoveniers hier gedegen kennis van hebben.
Borders winterklaar maken
Uitgebloeide bloemen verwijderen we, maar op zo’n manier dat de afgevallen bladeren blijven liggen op de grond ter bescherming tegen vorst en beschutting voor dieren. Een laagje compost verbetert de bodemstructuur. Samen met de toevoeging van organische meststoffen geeft dit voeding aan de bodem en het bodemleven waardoor alles in de lente weer volop kan bloeien.
Gazon voorbereiden
Om gele plekken te voorkomen in het gazon, verwijderen we op het gazon juist wel al het blad. Wordt het een warme winter? Dan komen we nog een paar keer langs om te maaien, want gras blijft gewoon doorgroeien als de temperaturen hoger blijven dan 6 graden.
Vijver onderhouden
Het najaar is hét moment van het jaar dat de vijver een grote onderhoudsbeurt krijgt. Dode planten en bladeren worden verwijderd, anders zou het water kunnen verzuren. Dit moet de hele winter door bijgehouden of voorkomen worden, bijvoorbeeld door een net over de vijver te spannen. Aan de kant mogen wat weggehaalde planten even blijven liggen om waterinsecten de kans te geven hun weg terug te vinden naar de vijver.
Bloembollen planten
Wilt u in het voorjaar een extra vrolijke tuin met allerlei kleuren en bloemvormen? Plant dan voor de eerste vorst bollen van bijvoorbeeld narcissen, hyacinten, krokussen en tulpen. Of blauwe druifjes. Wist u dat daar zo’n veertig soorten van bestaan!
Beregeningsinstallatie winterklaar maken
Als u een beregeningssysteem heeft, dan maken we deze uiteraard winterklaar. We verwijderen het water uit de leidingen, kleppen en sproeikoppen voordat er iets kapot kan vriezen. Een eventuele pomp koppelen we af. Natuurlijk moet ook de buitenkraan worden afgesloten. Doet u dit zelf? Laat dan het water uit de leidingen lopen, zo voorkomt u dat deze kapot kunnen vriezen.
Help de beestjes de winter door
Egels en vogels kunnen in de winter wel wat extra hulp gebruiken. Door de verstedelijking zijn er steeds minder plaatsen waar egels hun winterslaap kunnen houden. Door bladeren en takken te laten liggen in de tuin, kunnen ze zelf een nestje bouwen. Pas dus ook op met het opruimen van bladeren om geen schone slapers wakker te maken. Voor vogels kunt u ook vogelhuisjes ophangen en bijvoeren met vetbollen, vruchten, noten, appels of broodkorsten. Als u ze het hele jaar door wilt helpen, kunt u ook denken aan een natuurlijke omheining zoals een groene haag of een gemaakt van wilgentakken in plaats van een schutting.
De Levende tuin
De Levende Tuin is een initiatief van de Branchevereniging VHG, waarbij Hendriksen Hoveniers is aangesloten. Als VHG-hovenier helpen wij u graag met het verzorgen van uw border(s), het snoeiwerk en de bemesting van uw tuin. Onze hoveniers kennen de principes van de Levende Tuin en wij werken uitsluitend met organische meststoffen. Bent u benieuwd hoe wij u kunnen ontzorgen in het onderhoud? Wij helpen u graag! Neem vrijblijvend contact met ons op of bel 035-577 17 57.