In Nederland komen ruim 350 bijensoorten voor. Ze houden van zon en van bloemen. Je vindt ze dus vooral in open, bloemrijke landschappen, zoals graslanden, heidevelden en ook in tuinen. Welke bloemen kun je in je tuin laten bloeien om een fijne plek voor de bij te creëren?
Bijenboog
Bijen hebben van het vroege voorjaar tot de late herfst voldoende bloemen nodig. Door bloemen in verschillende maanden te planten of zaaien creëer je een ‘bijenboog’. Let er wel op dat ze ook in de verschillende maanden moeten bloeien.
Bloemetjes
Welke bloemetjes zijn bijen dol op en wanneer bloeien ze? In januari zijn sneeuwklokjes fijn voor de bij en in de maanden erop winterakoniet en longkruid. Dan is het voorjaar en kun je denken aan de gewone margriet, de brem en gele wouw. Hartje zomer doen grasklokjes, de hemelsleutel en zomerheide het goed. In het najaar trekken bijen graag toe naar bloeiend klimop.
Biologisch
Veel zaden, bollen of planten zijn behandeld met neonicotinoïden, bestrijdingsmiddelen (pesticiden) tegen insecten die planten eten of leegzuigen. Veel (bloemen)zaden worden met de insecticiden behandeld: in de fabriek dompelen ze de zaden onder in het middel. Als het zaad ontkiemt, verspreidt het gif zich door de hele plant. Daardoor komt het gif vanzelf in de plant en bloemen terecht. Koop het liefst biologische zaden, planten en bloembollen. Gifvrije planten, bollen en zaden herken je aan een milieukeurmerk.
Tel je mee?
Om bij te dragen aan de bescherming van de wilde bij kan je in actie komen; in het weekend van 15 en 16 april is de Nationale Bijentelling. De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat de instanties de bij beter kunnen beschermen.
Bronnen: milieucentraal.nl en nationalebijentelling.nl